A hisztamin érzékenységről adott átfogó összefoglalót dr. Hidvégi Edit, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet gasztroenterológus-tüdőgyógyász szakorvosa az AMEGA szakmai folyóirat Allergológia rovatában.
Amint a szerző rámutat, a hisztamint már 1910 óta ismerjük, és kezdettől fogva tudjuk, hogy jelentős szerepe van az allergiás és a gyulladásos folyamatokban. A biokémia, az élettan és az allergológia fejlődésével azonban újabb megvilágításba kerültek a hisztamin fiziológiás és patológiás hatásai az emberi szervezet működésében.
A cikkből kiderül: a beteg sokrétű panasza, esetleg azon megfigyelése, hogy bizonyos ételek ugyanazokat a tüneteket váltják ki, felvetik az étel-allergia lehetőségét. Ilyenkor a jó anamnézis, illetve az, hogy gondolunk rá (!), segíti a hisztamin intolerancia diagnózisának felállítását. A diétás napló szintén segítségünkre lehet. Jelenleg a társadalombiztosítás nem finanszírozza a DAO enzim szint meghatározását, de Magyarországon elérhető a vizsgálat. A DAO szérum koncentráció normál értéke hivatalosan 10–100 U/ ml között van, de megfigyelésem szerint a 20 U/ml alatti érték is már komoly tünetekkel járhat, ezért ilyenkor is javasolt diétát alkalmazni.
A teljes szakmai cikk ide kattintva, a folyóirat weboldaláról letölthető PDF formátumban.